Nynorsk 60-talslitteratur

Leselysta, som har vore på ferie i fleire veker, kom endeleg attende i helga som var. Utan å tenkje over det, vart det til at eg plukka ut og las to bøker som har det til felles at dei er utgjevne på 60-talet, er skrivne på nynorsk og er skrivne av forfattarar som har skrive mykje fælt (i tydinga veldig gode bøker).

Den fyrste boka eg tok tak i var Tarjei Vesaas sin roman Bruene (1966). Her møter vi to attenåringar som har vakse opp saman og som aldri har lengta etter andre enn kvarandre, til foreldra si store glede. Men i løpet av boka og etter eit ubehageleg funn i skogen, oppdagar dei at bandet mellom dei kanskje ikkje er so uforanderleg som det har sett ut til.

image

Den andre boka eg las er skrive av ein sambygding – og det er jo litt ekstra stas! Knut Gjengedal skreiv trasige vaksenbøker og litt meir lettlynte barnebøker. Mine fjell og mine dalar (1961) høyrer til sistnemnde kategori. Ved å følgje to gutar frå dei er ti til dei er tretten, får vi høyre om korleis hovudkålen kom til ein avsidesliggjande dal i 1910 og om korleis det var å feriere høgt til fjells fyrst i førre hundreår. Dette var mi fyrste Gjengedal-bok, men det blir ikkje den siste.

image

Begge bøkene var fin haustlesnad og kan anbefalast dersom du er nyfiken på nynorsk litteratur frå 1960-talet, eller om du tykkjer bygde-Noreg på midten av 1900-talet er ei interessant tid å lese om.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s